Edició 2018

Fotos Jocs Florals 2018

Els Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta van lliurar dijous al vespre els seus premis, en el transcurs d’un acte solemne que es va celebrar a la sala de plens de la seu del Districte de Sants-Montjuïc. Aquesta va ser la seva novena edició des de la represa, però cal recordar que aquest certamen literari va començar a lliurar-se l’any 1877.

Enguany, l’Englatina d’Or va ser atorgada al poema “UD’O”, de Raül Sáez. Curiosament, l’autor Eduard Reboll va ser guardonat amb dos premis. Amb la Flor Natural d’Or pel poema “Ahir” i la Viola d’Or amb l’obra “Componc un recull de línies contra la inèrcia del que veig”. També es van repartir dos accèssits: A l’Englatina d’Or pel poema “Fals exili” de Maria Guasch, i a la Viola d’Or l’obra “Una singlada de constants vaivens” d’Oriol Solà. Àngels Gregori, poeta, gestora cultural i directora del Festival de Poesia d’Oliva va ser la mantenidora dels premis i, per tant, va encarregar-se de glossar els Jocs. En el seu discurs, Gregori va assegurar que els Jocs “no deixen de ser no només hereus dels Jocs Florals de la ciutat, sinó intents i voluntats de lluita, resistència i cultura al nostre país”.

“Un any més, som aquí una altra vegada, nosaltres, gent que estima l’associacionisme i el país, i a qui no ens calen ni màsters ni doctorats per estimar i tenir cura de la nostra llengua i cultura i per respectar les d’arreu del món”, expressava Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, qui va aprofitar per denunciar “els atacs contra el sistema educatiu i la segregació de la nostra llengua”, va reivindicar “el català com a llengua de treball a la Unió Europea” i va condemnar “els recents atacs contra la llibertat d’expressió”.

També va assistir la presidenta del Districte de Sants-Montjuïc, Montserrat Ballarín; la presidenta de la Federació de la Festa Major de Sants, Gemma Solsona; el president de la FAECH, Josep Espín; el representant de la Festa Major de la Bordeta, Francesc Mir; el president de l’Associació de Comerciants de Creu Coberta, Lluís Llanas; i el president de la Societat Coral la Floresta, Albert Torras. Per la seva banda, Òscar Pascual, coordinador de l’Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona va animar a les entitats a seguir recuperant “aquesta tradició per donar-li una nova vida i adequar-la als temps presents”. I més tard, Laura Pérez, regidora del Districte de Sants-Montjuïc va recordar l’esforç que hi ha hagut per impulsar aquests Jocs al llarg de la història i en l’actualitat: “Aquesta surt d’una reivindicació del mateix barri, del talent que n’hi ha als nostres barris i de fer-ho en una festa popular. És molt important que cada ens trobem per recordar aquest procés i posar la cultura en el centre”.

L’acte es va acabar amb la interpretació de diversos temes musicals, a càrrec de la Societat Coral la Floresta i amb el Cant dels Segadors.