Edició 2014

Fotos Jocs Florals 2014

L’acte de lliurament de premis dels Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta ha tingut lloc  dimecres 1 d’octubre de 2014 al vespre al saló de plens de la seu del Districte de Sants-Montjuïc. Es tracta de la cinquena edició de la represa, i 137 anys després de la primera edició, l’any 1877. Els Jocs Florals han estat recuperats per les entitats organitzadores de les festes majors dels tres barris, la Federació Festa Major de Sants; la Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs i les entitats de la Festa Major de la Bordeta. La impulsora de l’esdeveniment ha estat la Societat Coral la Floresta, i el seu president Albert Torras, en nom del Comitè Organitzador ha defensat la llengua catalana; “Hem treballat en la recuperació literària, hem defensat la immersió, hem inaugurat nous mitjans de comunicació en català”. També s’ha comptat amb l’Associació de Comerciants de Creu Coberta i amb el suport del Secretariat i Sants 3 Ràdio que també conformen el Comitè Organitzador dels Jocs. Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, ha lamentat els atacs continuats a la nostra llengua “el valencià, l’any 2050 haurà desaparegut o a la Franja també podrà passar”. Durant l’acte, Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, ha estat l’encarregada de fer una intervenció de caràcter acadèmic. Un any més, dues alumnes d’un centre educatiu del barri, enguany de l’escola Joan Pelegrí, han recitat un parell de poemes. El regidor del Districte de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, ha assistit a l’acte i ha destacat la voluntat inequívoca “de mantenir aquesta tradició ferma i arrelada que les lletres i la cultura han de continuar sent un motor de la ciutat i dels barris”.

Un total de 24 persones amb un total de 39 obres poètiques han participat en l’edició d’enguany: 11 a la Viola d’Or, 12 a l’Englatina d’Or i 16 a la Flor Natural. El jurat, conformat per Antoni Carballido, Eulàlia Espinàs, Julián Figueres, Bernat Muntes, Maria Isabel Pijoan, Llúcia Pujol i Rosa Vilalta, i com a secretari Albert Torras, han concedit dos accèssits; un a l’Englatina d’Or al poema “Pregària del Caminant” de Maria del Mar Tomàs i Rodríguez; i un segon accèssit al premi de la Viola d’Or al poema “La plaça del Fènix” d’Irene Vidal i García.

Els premis principals i en la categoria de Flor Natural d’or ha estat atorgat a Joan Carles González Pujalte amb l’obra “Pis buit”. La modalitat Englantina d’Or ha estat per a Ana Maria Basagaña Carrasco amb el poema titulat “VW”. Finalment, la Viola d’Or ha estat per a “Sol ponent” de Carles Royo i Bieto.

L’acte s’ha clos amb l’actuació de la Societat Coral la Floresta, entitat degana dels nostres barris i coorganitzadora dels Jocs, que ha interpretat, sota la direcció de Santos Martínez, l’himne de Catalunya, els Segadors.