Edició 2012

Fotos Jocs Florals 2012

La seu del Districte de Sants-Montjuïc va acollir ahir 13 de setembre de 2012 el lliurament de premis dels Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Es tracta de la tercera edició des que es van reprendre els jocs i els organitzen les entitats de les festes majors dels tres barris. Joaquim Mestre, president del Districte de Sants-Montjuïc, va obrir l’acte institucional assegurant que “és una satisfacció poder celebrar de nou aquest acte” i va voler parlar de “reconeixement, encoratjament i felicitació” per als organitzadors dels jocs. Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, també va intervenir-hi dient: “Volem donar l’enhorabona als promotors d’aquests jocs florals i a totes les persones participants”. Així mateix, Jordi Martí, regidor del Districte de Sants-Montjuïc, va dir: “Agrair i felicitar totes les entitats que heu fet possible una nova edició d’aquests premis”.

Els Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta tenen “un personatge peculiar d’aquests jocs que s’encarrega cada any de glossar els jocs amb una intervenció de caràcter acadèmic”, explicava el presentador de l’acte. Es tracta de la figura del mantenidor que enguany va ser Francesc Fabregat, veí de Sants, vinculat a colles de cultura popular de la ciutat i professionalment vinculat a l’Ajuntament de Barcelona; actualment és cap de cultura popular. Fabregat va felicitar els guardonats i va agrair a tots els participants pels seus treballs. També va destacar el seu orgull a la vinculació amb el barri de Sants: “Jo sóc dels que ens agrada dir “jo sóc de Sants”. Pel que fa als jocs va destacar la vinculació que tenen amb les festes majors: “Jo no sóc poeta, ni escric prosa ni en sé d’oratòria però sóc una persona que estima la festa, i els Jocs Florals són una gran festa”.

En els jocs d’enguany hi han participat un centenar de treballs. Tot i això en la categoria de l’englantina d’or el premi va quedar desert. En canvi, en el de la viola d’or es va donar un accèssit que va ser per al poema Argelers de Toni Arencón. “Està dedicat a la memòria dels nens, homes i dones internats al camp”, va explicar abans de llegir-lo. El premi de la viola d’or va ser pel poema Només són noies de Maria Porta Porta:

“Em sento molt feliç d’estar aquí amb vosaltres i que el meu poema hagi arribat fins aquí i que serveixi per donar veu a aquestes noies que la seva gran majoria són víctimes d’explotació”, va explicar l’autora. Finalment la flor natural d’or va ser per al poema El mico de l’anís, també de Maria Porta Porta.

L’acte es va tancar amb una petita cantada de la Societat Coral la Floresta que va acabar amb l’himne Els segadors.